Hoe gaat het verder met de salderingsregeling na 2024?
Huishoudens met zonnepanelen maken automatisch gebruik van de salderingsregeling. Deze regeling is ooit in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren door de terugverdientijd te verkorten. Onder de salderingsregeling kunnen huishoudens met zonnepanelen teruggeleverde stroom namelijk verrekenen met verbruikte stroom. Op welk moment die stroom geleverd of verbruikt wordt maakt daarbij niet uit, terwijl de inkoopprijzen voor energie op deze momenten erg verschillend zijn. En dat begint langzamerhand problemen op te leveren.
Energieleveranciers klagen al langere tijd over onnodig hoge energieprijzen voor huishoudens zonder zonnepanelen. Doordat de energieleveranciers veel geld kwijt zijn aan de salderingsregeling, betalen nu ook huishoudens zonder zonnepanelen mee aan de salderingsregeling. De meeste energieleveranciers berekenen deze kosten namelijk gewoon door aan alle klanten. Wel is het zo dat steeds meer energieleveranciers huishoudens met zonnepanelen een bedrag rekenen voor het terugleveren van stroom. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Budget Energie. Hierdoor zouden de kosten voor huishoudens zonder zonnepanelen naar beneden kunnen.
Een andere oplossing is het dynamisch energiecontract. Daarbij worden stroomprijzen elk uur opnieuw bepaald aan de hand van de op dat moment geldende handelsprijs. Klanten die salderen ontvangen onder deze constructie op elk moment de daadwerkelijke waarde van de stroom die zij terugleveren aan het net. Wanneer zij later energie verbruiken, betalen zij daar ook weer het op dat moment geldende tarief voor.
Eerder gemaakt plannen om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen zijn in dat jaar niet door de Eerste Kamer gekomen. De salderingsregeling wordt daarom, zoals het nu lijkt, ook na 2024 niet afgebouwd. Totdat er nieuwe plannen liggen zullen energieleveranciers dus door moeten gaan met het salderen.
De verwachting is dat de meeste energieleveranciers eventuele nieuwe plannen niet zullen afwachten en ook zullen kiezen voor een constructie waarbij huishoudens gaan betalen voor het terugleveren van stroom of een constructie met variabele terugleveringstarieven. Dit heeft als voordeel dat huishoudens die geen zonnepalen hebben dan een iets lageren energierekening krijgen. Je zou kunnen zeggen dat de lasten hiermee bij de juiste personen komen te liggen. Het nadeel is dat de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk langer wordt. Dat heeft dan weer tot gevolg dat er minder zonnepanelen gelegd zullen gaan worden.
Het salderen werkt op het moment volledig automatisch via de salderingsregeling. Daarin is geregeld dat huishoudens opgewekte stroom kunnen opleveren aan het net op momenten dat zij meer stroom opwekken dan verbruiken. Deze extra aangeleverde stroom kunnen zij vervolgens op ieder gewenst moment verrekenen met stroom die ze op dat moment verbruiken. Vaak is het echter zo dat er veel stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op een zonnige middag. En vooral op zonnige middagen in het weekend wordt deze stroom dan nauwelijks verbruikt. Daardoor keldert de handelsprijs (soms zelf negatief) en maakt de energieleverancier dus verlies wanneer die vervolgens in de avond dure stroom moet leveren in ruil voor de goedkope stroom die deze eerder heeft ontvangen.
Dus: alle huishoudens met zonnepanelen kunnen salderen en dat gebeurt in principe automatisch. Er is echter ook nog een verschil tussen salderen onder de salderingsregeling en terugleveren onder een terugleververgoeding. Wanneer je over een langere periode, bijvoorbeeld een jaar, meer energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je voor de teveel teruggeleverde energie die niet onder de salderingsregeling valt, namelijk een vast bedrag dat een stuk lager is dan onder de salderingsregeling. Veruit de meeste huishoudens in Nederland (ongeveer 99%) maken echter alleen gebruik van de salderingsregeling. Bijna geen enkel huishouden wekt meer stroom op dan er verbruikt wordt.
Wanneer de kosten voor terugleveren van stroom steeds hoger worden, wordt het ook steeds interessanter voor huishoudens met zonnepanelen om op zoek te gaan naar een alternatief voor salderen. Het meest voor de hand liggende is dan een thuisbatterij waarop stroom kan worden opgeslagen voor latere momenten. Echter zijn de prijzen van thuisbatterijen nog steeds erg hoog. Ook valt de levensduur van veel thuisbatterijen tegen. Dit maakt het erg moeilijk maakt de investering terug te verdienen.
Een ander alternatief is om zelf je eigen opgewekte stroom te verbruiken. Hoewel dit erg moeilijk is, wordt dit steeds haalbaarder. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk je elektrische auto in te zetten als thuisbatterij. De accu’s worden dat opgeladen op tijden waarop er een overschot is aan energie en weer teruggeleverd aan de woning wanneer er meer wordt verbruikt dan opgewekt. Heb je heen elektrische auto, dan wordt het erg moeilijk om alle opgewekte stroom direct te verbruiken. Het starten van wasmachine en droger kan in ieder geval een stuk helpen. Deze apparaten verbruiken namelijk een boel stroom.