Waar en waarom zonnepanelen aanmelden
Nieuwe zonnepanelen? Dan dien je deze aan te melden bij Energieleveren.nl. Dit is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders om onder andere bij te houden wie energie (terug)levert aan het net. Het aanmelden van de zonnepanelen is verplicht. Het niet (tijdig) aanmelden van nieuw geplaatste zonnepanelen kan resulteren in een boete.
Zonnepanelen zijn verzekerd met een opstalverzekering, mits deze vastzitten aan de woning. Anders kun je de zonnepanelen verzekeren onder een inboedelverzekering. Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende vereisten.
Je meldt je zonnepanelen aan bij Energieleveren.nl. Bij het aanmelden van de zonnepanelen is het handig de factuur of de handleiding van de zonnepanelen bij de hand te hebben. Er worden namelijk vragen gesteld over onder andere het (piek)vermogen van de zonnepanelen, het vermogen van de omvormer en het type omvormer.
Je nieuwe zonnepanelen meld je aan zodat de energieleverancier rekening kan houden met het verbruik en dit eventueel kan aanpassen. Daarnaast kun je na het aanmelden energie terugleveren aan het net. Daarvoor ontvang je het tarief dat je betaald, tot de salderingsgrens. Daarna ontvang je een terugleververgoeding. Wanneer je de zonnepanelen niet aanmeldt, wordt ook het net extra belast zonder dat daar rekening mee gehouden kan worden door de netbeheerder.
Voor het niet-aanmelden van je zonnepanelen kun je een boete krijgen. Deze loopt van €150 op tot maximaal €20.000.
Het aanmelden van je zonnepanelen is verplicht om verschillende redenen. Zo kan er rekening gehouden worden met het net in jouw omgeving en wordt het met de aanmelding ook mogelijk energie terug te leveren aan het net. Dat noemen we in eerste instantie salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding die vaak lager ligt dan het geval is bij salderen. Bij het salderen wordt de teruggeleverde energie verrekend met de verbruikte energie. Je krijgt dus hetzelfde bedrag als je betaald. Wanneer je gaat terugleveren, is de terugleververgoeding in de meeste gevallen lager dan het tarief dat je betaald.
Heb je een opstalverzekering? Dan dien je de nieuwe zonnepanelen door te geven aan je verzekeraar. Zonnepanelen vallen namelijk onder de opstalverzekering, mits vastgenageld aan het dak of de woning. Een vereiste voor een object om onder de opstalverzekering te vallen is namelijk dat het object onlosmakelijk verbonden is aan de woning. Zonnepanelen die niet vastzitten vallen daarom vaak niet onder de opstalverzekering. Heb je naast een opstalverzekering ook een inboedelverzekering? Dan kun je losstaande zonnepanelen eventueel toevoegen aan je verzekerde inboedel. Ook voor huurders geldt dat de zonnepanelen verzekerd zijn onder de inboedelverzekering.