Uit nieuw onderzoek blijkt dat slimme aanpassingen in gedrag en technologie kunnen leiden tot forse besparingen, soms tot wel de helft van de energiekosten.
Energie vergelijken & Energienieuws
Groene energie vergelijken
Elke energievergelijker biedt inmiddels de mogelijkheid om resultaten te sorteren op het 'groene karakter' van de energiepakketten. Hierdoor is het vergelijken van groene energie snel gedaan. Bij het vergelijken van groene energie komt echter meer kijken dan alleen het maken van een vergelijking voor alle energieleveranciers en het klakkeloos overnemen van het stroometiket van de energieleverancier. Bijna iedere Nederlandse energieleverancier biedt wel een écht groen product aan (let er wel op dat je geen energiepakket afneemt waarin sjoemelstroom verwerkt is), maar niet iedere energieleverancier is daadwerkelijk duurzaam. Het lijkt niet meer dan logisch dat wanneer je groene energie afneemt, je niet graag onbedoeld investeert in bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe kolencentrale of het ‘green washen’ van fossiele energie. Het is daarom belangrijk ook goed te bedenken of je niet liever overstapt naar een daadwerkelijk duurzame energieleverancier die investeert in een duurzame toekomst. Aan de andere kant is het antwoord op de vraag wat voor jou de beste energieleverancier is, afhankelijk van meer factoren dan alleen het aanbod van duurzame energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kostenplaatje. Zeker in tijden van hoge inflatie is het zo dat duurdere duurzame producten snel ingewisseld worden voor een goedkopere versie.
Wanneer je wenst over te stappen naar een duurzame energieleverancier blijven er maar een handjevol energieleveranciers over. De meeste energievergelijkers geven echter bij het vergelijken van groene energie ook resultaten van niet duurzame energieleveranciers weer indien deze claimen een groen energiecontract aan te bieden. Het probleem met deze claim is dat het ten eerste zo is dat je betaalde maandbedrag geïnvesteerd wordt in het winnen van grijze energie en de daadwerkelijk geleverde energie bij dergelijke energiecontracten ook helemaal niet groen is. Door leveranciers worden namelijk op grote schaal certificaten opgekocht van duurzaam opgewekte energie. Deze worden vervolgens gekoppeld aan een partij energie die is opgewekt met behulp van bijvoorbeeld kolen, maar kan door toevoeging van het certificaat verkocht worden als groene energie. De overheid staat dit soort praktijken helaas nog steeds toe. Een groot nadeel voor consumenten is dat zij bij partijen die zich hieraan schuldig maken, de prijs betalen van duurzame energie, maar daadwerkelijk grijze energie geleverd krijgen. Daarnaast houden zij dergelijke praktijken in stand door er maandelijks voor te betalen en zo de leverancier de mogelijkheid te bieden nieuwe certificaten op te kopen. Hoewel hier overduidelijk sprake is van misleiding, wordt er voorlopig niets aan gedaan. Al is de overheid zich er wel van bewust. Dit is dan ook de reden dat de rijksoverheid zelf sinds 2017 alleen nog echt groene energie gebruikt. Frapant is wel dat de energieleveranciers die dit moeten gaan verzorgen voor de overheid, zelf alles behalve groen zijn helaas.
Neem geen stroom af die is opgewekt met behulp van waterkracht!
Veel groene energie is niet echt groen maar 'vergroend'. Men spreekt dan ook wel van ‘sjoemelstroom’. Vergroende energie is grijze energie waarvoor door de energieleverancier een groen certificaat is aangeschaft. Omdat dit momenteel nog steeds niet tegen de wet is en deze manier van 'vergroenen' nog steeds goedkoper is dan het daadwerkelijk opwekken van groene energie, wordt van deze manier van handelen nog steeds volop gebruik gemaakt. Hierdoor geeft het vergelijken van groene energie bij verschillende energievergelijkers nog steeds een vertekend beeld. Voor veel energiepakketten die zogenaamd groen zijn wordt namelijk gebruik gemaakt van deze inkooptechniek. Indien je wilt overstappen naar een daadwerkelijk groene energiepakket raden wij je aan handmatig de stroometiketten van de verschillende energiepakketten te bekijken. Wanneer blijkt dat de stroom (mede) afkomstig is van waterkracht levert dit energiepakket sjoemelstroom. De veiligste manier om aan een groen energiepakket te komen is door de overstap te maken naar een duurzame energieleverancier.
In Nederland is maar een handjevol energieleveranciers actief die daadwerkelijk duurzaam zijn. De grote namen ontbreken in dit lijstje helaas. Momenteel zijn de duurzame energieleveranciers in Nederland:
Energieleverancier | Duurzaamheidsscore |
---|---|
Energie VanOns | 100% |
Nieuwe energie | 100% |
Powerpeers | 100% |
Pure Energie | 100% |
Vrijopnaam | 100% |
Energy Zero | 99% |
Greenchoice | 99% |
HVC Energy | 98% |
Easy Energy | 97% |
Vandebron | 96% |
Bron: WISE Nederland
Stap na het maken van de energievergelijking over naar een van deze energieleveranciers hierboven indien je gebruik wenst te gaan maken van een duurzame energieleverancier. Het goedkoopste pakket van een echte duurzame energieleverancier is doorgaans niet meer dan 40-50 euro duurder op jaarbasis en het verschil krimpt snel. Dit is dan wel een actiepakket met welkomstkorting welke via een energievergelijker afgesloten dient te worden en niet beschikbaar is via de energieleverancier zelf.
Wanneer je dus van plan bent over te stappen naar een groen energiepakket raden wij u graag aan om:
a) Alleen over te stappen naar een duurzame energieleverancier, of
b) Gebruik te maken van een echt groene energievergelijker (let er wel op dat niet bij iedere energievergelijker direct de juiste resultaten getoond worden)
Op deze manier weet je zeker dat je niet teveel betaald voor een product dat niet is wat je ervan verwacht. Ook stimuleert je zo de ontwikkeling van nieuwe duurzame energievoorzieningen wanneer je je aan deze punten houdt.
Redactie
Uit nieuw onderzoek blijkt dat slimme aanpassingen in gedrag en technologie kunnen leiden tot forse besparingen, soms tot wel de helft van de energiekosten.
Redactie
Hoe werkt airco precies, en is verwarmen met een airco een goede keuze voor jouw woning? In deze blog leggen we het uit.
Redactie
De gasprijs heeft een recordhoogte bereikt, maar lijkt inmiddels weer aan het dalen. Dit werd veroorzaakt door geopolitieke spanningen en weersomstandigheden.
Antwoord op veelgestelde vragen