Energie vergelijken & Energienieuws
LET OP! sinds 2020 is de hoogte van de gasregiotoeslag niet meer afhankelijk van je gasregio, maar van je energieleverancier.
De gasregio is in het leven geroepen om transportkosten van gas door te kunnen berekenen aan de klant. In principe is het zo dat hoe verder je van Groningen af zit, des te hoger de regiotoeslag is die je betaalt voor het transport van gas naar de woning of bedrijfspand. Omdat de gaswinning in Groningen de afgelopen jaren sterk is teruggelopen en ons gas steeds vaker ergens anders vandaan komt, is de regiotoeslag 2inds 2020 niet meer afhankelijk van de afstand van Groningen, maar van je energieleverancier. Toch benieuwd wat je gasregio en bijbehorende regiotoeslag is? Vul je postcode en huisnummer hieronder in en bekijk het.
De Nederlandse Gasunie beheert het gastransport netwerk van Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor het bestuur en onderhoud van het transport systeem. Het netwerk van de Gasunie bestaat uit ongeveer vijftienduizend kilometer leidingen in voornamelijk Nederland en Duitsland.
De regels
Wettelijk is bepaald dat de Gasunie als enige beheerder van het gasnetwerk in Nederland aan te merken is. Verder wordt de Nederlandse Mededingingsautoriteit als toezichthouder aangewezen. De Gasunie is eigendom van de overheid en ook de netbeheerders moeten een meerderheidsbelang van de staat hebben.
Prijs per regio
De Gasunie distribueert het gewonnen gas vanuit Groningen door het hele land. Hiervoor is Nederland opgedeeld in tien regio's. De prijs van het gas wordt naast de kubiekemeterprijs bepaald door de regiotoeslag. Voor 2020 was het zo dat hoe groter de transportafstand vanaf de bron in Groningen, hoe hoger de gasregiotoeslag was. Dat had tot gevolg dat een huishouden in Zeeland enkele tientjes meer betaalde op jaarbasis in vergelijking met een huishouden dicht bij de bron in Groningen.
Dankzij de ACM is de gasregiotoeslag sinds 2020 niet meer afhankelijk van je gasregio, maar van je energieleverancier. Veel energieleveranciers hebben hierop al voorgesorteerd door al eerder één gasregiotoeslag aan te houden voor alle consumenten. Energieleveranciers die dit nog niet hadden gedaan zijn per 1 januari 2020 verplicht dit alsnog te gaan doen. De ACM benadrukt dat dit besluit niet het gevolg is van de verminderde gasopbrengsten in Groningen, maar van Europese regelgeving voor gasnetbeheerders.
De afschaffing van de verschillende regiotoeslagen heeft tot gevolg dat de energierekening duidelijker is voor consumenten. Dat de verantwoordelijkheid van de prijsvaststelling nu is komen te liggen bij de energieleverancier, zal nauwelijks gevolgen hebben voor de totale kosten. De gasregiotoeslag was namelijk verantwoordelijk voor maar een klein gedeelte van de energiekosten. In de uiterste gevallen betaalden consumenten enkele tientjes meer op jaarbasis voor gas.