Energie vergelijken & Energienieuws

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Antwoord op veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Energie vergelijken

Normaal gesproken zijn op een willekeurig adres enkele tientallen aanbiedingen beschikbaar. Tijdens de energiecrisis zijn energieleveranciers gestopt met het aanbieden van vaste contracten en bieden zij alleen nog de standaard modelcontracten met variabel tarief. Het aanbod is daardoor extreem geslonken. Energieleveranciers hebben eind 2022 al wel aangegeven snel weer vaste contracten te willen aanbieden.

Gasprijs

Energieleveranciers verkopen voorraden die eerder ingekocht zijn aan consumenten. Daardoor is het mogelijk dat consumenten maanden later nog steeds de hoofdprijs betalen voor gas dat in piektijd is aangeschaft door de energieleverancier. De actuele gasprijs loopt dus achter op de handelsprijs. Daar kan zo enkele maanden tussen zitten. Toch is de gas handelsprijs uiteindelijk bepalend voor het consumententarief. De huidige gasprijs vind je hier.
De gasprijs stijgt in extreem tempo sinds 2021. In 2021 is de gasprijs voor het eerst door de grens van €100,- gebroken. De oorlog in Oekraïne heeft voor een nog iets verdere prijsstijging gezorgd. Schaarste op de Europese gasmarkt is de oorzaak van deze extreme stijgingen.

Gasregio en netbeheerder

Een netbeheerder zorgt ervoor dat huishoudens continu energie geleverd kunnen krijgen. Daartoe beheert zij het net, daarom de aanduiding 'netbeheerder'. De taken van een netbeheerder bestaan daardoor vooral uit het aanleggen en onderhouden van het energienetwerk voor een bepaalde regio. Nederland kent 8 netbeheerders die gezamenlijk het gehele energienet draaiende houden. Om dit te kunnen doen berekend de netbeheerder netbeheerkosten door aan consumenten. De hoogte hiervan is verschillende per netbeheerder. Benieuwd wat de kosten zijn voor jouw netbeheerder? Zoek het hier uit.
Sinds 2020 is de regiotoeslag afhankelijk van je energieleverancier en niet meer van je gasregio. Eerder werkte het zo:

Nederland is opgedeeld in 10 gasregio's. Voor elke gasregio is een zogenaamde 'regiostoeslag' bepaald. In principe is het zo dat hoe verder je je bevindt van Groningen (waar het meeste gas vandaan komt en de weg naar huishoudens dus het kortste is) bevindt, hoe hoger de regiotoeslag is. Benieuwd naar de kosten op jouw adres? Zoek je gasregio op en bekijk de bijkomende kosten.

Overstappen van energieleverancier

Wanneer je je binnen de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen bedenkt, kun je de overstap kosteloos en zonder opgaaf van redenen stopzetten. Dit doe je door je energieleverancier hiervan op de hoogte te stellen. Het sturen van een e-mail is daarvoor mogelijk, maar beter bel je de energieleverancier om alles direct telefonisch af te handelen. Je krijgt dan ook meteen een bevestiging van de annulering.
Het beste is om over te stappen van energieleverancier per einddatum van je contract. Eerder overstapen kan, maar dan betaal je een opzegvergoeding van maximaal €50 per resterend jaar per product. De jaren worden daarbij naar boven afgerond. Krijg je energie geleverd op basis van een modelcontract? Dan kun je altijd direct overstappen omdat je nergens aan vastzit. De energieleverancier hanteert dan wel een opzegtermijn van 30 dagen.
Wanneer je niet op tijd overstapt van energieleverancier en je energie geleverd wordt op basis van een modelcontract, veranderd er niets. Dat is anders wanneer je energie geleverd krijgt op basis van een vast contract met vaste leveringstarieven. Je wordt dan automatisch overgezet naar het modelcontract bij je energieleverancier en betaald dan een stuk meer. Hiervan krijg je gelukkig wel ruim op tijd bericht van je energieleverancier.

Groene energie vergelijken

Helaas zijn dit geen echt groene energieleveranciers en in sommige gevallen zelfs geen echt groene energie. Overstappen naar een dergelijk energiecontract heeft geen enkele zin, je betaald er alleen maar meer voor. Wij hebben er daarom voor gekozen de energiepakketten van niet-duurzame energieleveranciers niet mee te nemen in de vergelijking. Het aantal resultaten is daardoor kleiner.
Wanneer je bij de energievergelijker op deze pagina weinig resultaat krijgt, is dat omdat alleen energiepakketten van duurzame energieleveranciers (zie tabel hierboven) worden vergeleken. Zo voorkom je dat je ongewenst overstapt naar een energiecontract waarbij sjoemelstroom geleverd wordt.

Stadsverwarming

Stadsverwarming wordt anders berekend dan een normale energierekening. Waar het bij een normale energierekening gaat over stroomverbruik in kWh en gasverbruik in m³, wordt bij stadsverwarming gerekend op basis van warmte in GJ en tapwater in m³. De verbruikskosten voor stadsverwarming kun je vergelijken met normale gasprijzen door je verbruik om te rekenen. Daarvoor hebben wij een handige tool.
Kosten voor stadsverwarming zijn wettelijk gelimiteerd. Tarieven voor stadsverwarming mogen niet hoger liggen dan een door de ACM vastgesteld plafond. Dit plafond wordt jaarlijks in december vastgesteld voor het komende jaar. Normaal gesproken is het zo dat prijzen voor stadsverwarming iets hoger liggen dan de tarieven van goedkope gasleveranciers. In tijden van sterke inflatie is het echter zo dat de prijs voor stadsverwarming een stuk lager ligt dan voor gas.

Stroom terugleveren

De salderingsregeling regelt het terugleveringstarief voor stroom. Wanneer je zonnepanelen hebt en meer stroom opwekt dan verbruikt, kun je deze stroom terugleveren aan het net. Via de salderingsregeling is het zo geregeld dat je hetzelfde tarief ontvangt voor teruggeleverde stroom als de energieleverancier in rekening brengt. De salderingsregeling wordt in de komende jaren afgebouwd en zal in 2030 komen te vervallen.

Welkomstkorting bij energiecontract

Heb je een energiecontract afgesloten waarbij je een welkomstkorting krijgt? Dan wordt deze verrekend op je eindafrekening. Heb je een contract van een jaar afgesloten? Dan wordt de korting dus verrekend aan het einde van het leveringsjaar. Het is dus niet zo dat je het bedrag als cashback op je bankrekening ontvangt. Moet je bijbetalen? Dan wordt daarvoor de korting eerst ingezet. Krijg je al geld terug? Dan komt daar de korting nog eens bovenop en ontvang je dus nog meer.

Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem contact met ons op en stel je vraag!