Zonnepanelen verzekeren tegen schade en diefstal
Zonnepanelen vragen om een grote investering. Pas na meer dan 5 jaar heb je de zonnepanelen terugverdiend en begin je te profiteren van je investering. Het is dan wel prettig wanneer een eventuele schade aan de zonnepanelen vergoed wordt. Tegen een schade ontstaan door extreem weer, diefstal of instorting, kun je verzekerd zijn. Zonnepanelen verzekeren kan op verschillende manieren, namelijk onder de opstalverzekering, inboedelverzekering of gespecialiseerde zonnepanelenverzekering. Of het nodig is de zonnepanelen te verzekeren, hangt van de situatie af. Huur je een woning? Dan zijn de panelen waarschijnlijk al verzekerd onder de inboedelverzekering die door de verhuurder is afgesloten. Heb je een koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk al een opstalverzekering afgesloten, waaronder ook de zonnepanelen verzekerd zijn. Het is daarnaast altijd essentieel om te melden dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Dat geef je door aan zowel je energieleverancier als verzekeraar.
Zonnepanelen kunnen verzekerd zijn onder zowel de opstal- als inboedelverzekering. Normaal is het zo dat de zonnepanelen vastzitten aan de woning en dus vallen onder de opstalverzekering. Onder de opstalverzekering valt namelijk alles dat ‘onlosmakelijk is verbonden aan het object’. Wel is het zo dat zonnepanelen soms niet aan de woning, maar op een andere plek worden gemonteerd. Sommige aanbieders van opstalverzekeringen bieden in dit geval geen volledige dekking tegen schade. Ook is het zo dat veel huishoudens een woning huren waarop zonnepanelen aangebracht zijn. In deze gevallen kan het afsluiten van een inboedelverzekering een uitkomst bieden.
In het geval van een huurwoning is het verzekeren van de zonnepanelen alleen aan te raden wanneer deze zijn geplaatst met eigen geld. Wanneer de verhuurder de zonnepanelen betaalt, wordt ook de verzekering daar geregeld. Wanneer je zelf zonnepanelen aanbrengt op een huurwoning, is er de mogelijkheid zonnepanelen te verzekeren onder inboedelverzekering. Het gaat dan in de meeste gevallen om een extra dekking voor zonnepanelen. Lang niet alle verzekeraars bieden deze optie overigens.
In het geval van een koopwoning waarbij de zonnepanelen niet aan de woning zijn gemonteerd, is het ook aan te raden de panelen te verzekeren met een soortgelijke extra dekking. In dit geval is het echter zo dat niet veel verzekeraars de optie bieden om zonnepanelen te verzekeren onder de inboedelverzekering. Het komt dan ook niet heel vaak voor.
Zonnepanelen kopen is de norm, maar steeds meer energieleveranciers bieden consumenten ook de mogelijkheid zonnepanelen te huren. Wanneer je zonnepanelen huurt van een leverancier, ben je voor de gehele loopperiode van het contract verzekerd. De leverancier van de gehuurde panelen zorgt er in dit geval voor dat gedurende de gehele contractperiode de panelen goed werken. Dat houdt ook in dat de panelen vervangen worden bij diefstal of schade. Wanneer je zonnepanelen huurt of leased, hoef je deze daarom niet zelf te verzekeren.
Wanneer je zonnepanelen zelf aanschaft voor een koopwoning, dien je het verzekeren ook zelf te regelen. Heb je al een opstalverzekering, dan volstaat het vaak om alleen door te geven dat de panelen geplaatst zijn, aan de verzekeraar. Het kan zijn dat hierdoor de waarde van het verzekerde ‘object’ stijgt waardoor de premie iets stijgt. Maar dat zal niet veel zijn. Bekijk wel altijd het maximaal verzekerde bedrag en de voorwaarden bij je verzekeraar, deze zijn namelijk verschillend bij de verzekeraars.
Wanneer je een woning huurt, zijn de zonnepanelen waarschijnlijk al verzekerd onder de inboedelverzekering die de verhuurder voor je afsluit. Vooral wanneer je de panelen niet zelf hebt betaald, kun je hier vanuit gaan. Heb je de panelen wel zelf betaald? Dan kan het geen kwaad dit na te vragen bij je verhuurder of verzekeraar. Je kunt er dan eventueel voor kiezen je dekking uit te breiden.
Er zijn een boel verzekeraars die een zogenaamde woonverzekering (opstalverzekering en inboedelverzekering) aanbieden. De verschillen in prijs en dekkingen zijn erg groot. Zeker in het geval van zonnepanelen. Het is daarom aan te raden deze verzekeringen goed te vergelijken om tot een weloverwogen keuze te komen. Omdat wij een energievergelijker zijn, kunnen we je hierbij niet helpen. Wél raden we je graag enkele bekende partijen aan waar je de woonverzekering kunt vergelijken. Hieronder zie je ze staan.
Dekking zonnepanelen:
Standaard gedekt onder de opstalverzekering, extra dekking voor huurders vereist