Vergelijk de terugleveringsvergoedingen van alle energieleveranciers
Wanneer je zonnepanelen bezit, wek je zelf stroom op. Deze opgewekt stroom verbruik je in eerste instantie zelf. Wek je op een bepaald moment meer stroom op dan je verbruikt? Dan wordt deze stroom teruggeleverd aan het net. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het zonnig is en er in huis geen stroom verbruikt wordt. Wanneer je later deze stroom weer verbruikt van het net, wordt het verbruik verrekend met de opbrengst. Dat noemen we salderen. In dit geval is het tarief dat je ontvangt voor de teruggeleverde stroom gelijk aan het tarief waartegen je stroom geleverd krijgt. In het geval van een dynamisch energiecontract gaat het om de uurprijs die op het moment van teruglevering gerekend werd.
Hoewel meestal niet het geval, sommige huishoudens leveren consistent meer stroom aan het net dan zij verbruiken. Lever je over een langere periode meer stroom dan je verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier. De hoogte van deze terugleververgoeding is afhankelijk van je energieleverancier en de verschillen in terugleververgoedingen zijn groot. Hieronder zie je een overzicht van de terugleveringsvergoedingen van Nederlandse energieleveranciers.
Terugleververgoeding:
€ 0,15 per kWh - variabel contract
€ 0,095 per kWh - vast contract
Allereerst is er een bron nodig om stroom op te wekken. In veruit de meeste gevallen zal het gaan om zonnepanelen, maar deze bron kan bijvoorbeeld ook een windmolen(tje) zijn. Vervolgens is het belangrijk je stroombron te registreren op www.energieleveren.nl. Op deze manier krijgt je energieleverancier door om wat voor stroombron het gaat en kan deze bepalen of de aansluiting wel geschikt is om stroom terug te kunnen leveren of dat het net is jouw buurt misschien wel verzwaard moet worden om de nieuwe aansluiting mogelijk te maken. Je energieleverancier weet na registratie ook direct dat je zal gaan salderen en in enkele gevallen zelfs recht hebt op een terugleververgoeding.
Na je registratie hoef je eigenlijk helemaal niets meer te doen. Je zult zien dat de teruggeleverde stroom in eerste instantie verrekend wordt met eerder verbruikte stroom (salderen). Lever je daarna nog meer stroom aan het net? Dan ontvang je van jouw energieleverancier de terugleververgoeding zoals hierboven vermeld.
Het beste alternatief voor het terugleveren van stroom aan het net is om de stroom zelf te gebruiken en/of op te slaan. Op die manier krijg je meer terug voor de teruggeleverde stroom omdat wanneer je deze stroom gebruikt, er ook geen btw en belastingen over betaald. Het gebruiken van de stroom kan waarschijnlijk tot op een bepaalde hoogte, maar nog een extra keertje de wasmachine aanzetten om de opgewekte energie tóch maar op te krijgen is ook niet heel rendabel. In een ideale situatie sla je opgewekte energie op wanneer je het niet verbruikt, zodat de opgebouwde reserve later aangesproken kan worden.
Het opslaan van stroom is nog erg lastig en de ontwikkelingen daaromtrent staan nog grotendeels in de kinderschoenen. Een thuisbatterij waarmee thuis stroom opgeslagen kan worden is daarom nog erg duur. De prijs van een dergelijke batterij zal in de toekomst gaan dalen en ook de opslagcapaciteit van de thuisbatterij zal een stuk grote worden. Toch kunnen ook nu veel huishoudens al stroom opslaan door inzet van de elektrische auto. Dat noemen we Bidirectioneel laden. De meeste elektrische auto’s bieden tegenwoordig namelijk de mogelijkheid te fungeren als stopcontact, of in sommige gevallen zelfs als compleet stroomstation. Door de inzet van een elektrische auto kun je zo teveel opgewekte stroom gebruiken om je auto op te laden. Wanneer je vervolgens weer stroom nodig hebt, kun je deze weer uit de auto terugleveren aan de woning.