Voordat je zonnepanelen geplaatst kunnen worden, dient er het één en ander voorbereid te worden. Denk daarbij aan het dak voor het daadwerkelijk plaatsen van de zonnepanelen, maar ook een geschikte ruimte voor de omvormer is erg belangrijk. De omvormer kan namelijk heet worden en dient daarom vrij te hangen. Verder moet kenbaar gemaakt worden dat je stroom gaat terugleveren aan het net. Hiervoor dien je de zonnepanelen aan te melden.
Zonnepanelen worden in veruit de meeste gevallen geplaatst op het dak. In het geval van een plat dak worden de zonnepanelen geplaatst op een zogenaamde schans. Deze schans zorgt ervoor dat de zonnepanelen in een goede hoek staan ten opzichte van de inval. In het geval van het veel meer voorkomende schuine dak, worden de zonnepanelen geplaatst op een frame dat over de dakpannen geplaatst wordt. Hiervoor kun je zelf niet heel veel voorbereiden. Wel is het zo dat er vaak één of meerdere dakpannen sneuvelen bij het plaatsen van de panelen. Het dak voorbereiden op de komst van de panelen doe je daarom het beste door enkele reservepannen klaar te leggen.
Ben je technisch aangelegd? Dan kun je eventueel alvast het gat voor de kabel van de omvormer aanleggen. De omvormer wordt dicht in de buurt van de zonnepanelen geplaatst, met voorkeur op een stenen muur en op een plek die voldoende gekoeld wordt. Het gat voor de kabel naar de omvormer, loopt van de zonnepanelen door het dak heen, naar de plek waar de omvormer geplaatst wordt. Let er bij het boren van het gat op dat er geen lekkage ontstaat.
In de meterkast wordt een nieuwe groep aangelegd voor de zonnepanelen. Daarmee zijn de panelen en de omvormer beschermd en heb je ook controle hierover. Slaan de stoppen door? Dan zet je die gemakkelijk weer terug. Indien je de nodige technische know-how hebt, kun je dit zelf doen. Anders is het aan te raden dit over te laten aan een professional.
In het geval je het aanleggen van de nieuwe stroomgroep overlaat aan een professional, is het belangrijk de meterkast goed toegankelijk en schoon te maken zodat de installateur er goed aan het werk kan.
Om een nieuwe groep aan te leggen moet er een nieuwe kabel getrokken worden van de omvormer naar de meterkast. Dat is aardig wat werk. Er wordt daarom vaak gekozen om een bestaande groep te gebruiken. Daardoor wordt de oude groep overgenomen door de nieuwe. De oude groep is hierna onbruikbaar.
De omvormer zorgt ervoor dat opgewekte stroom (DC, of gelijkstroom) wordt omgezet naar stroom geschikt voor de woning en het net (AC, of wisselstroom). Door het uitvoeren van deze taak kan een omvormer aardig heet worden. De omvormer dient daarom geïnstalleerd te worden op een plek waar deze de warmte kwijt kan. In de praktijk is dat dan een muur met genoeg ruimte aan alle kanten. Dit type muur is vrij gemakkelijk te vinden op de zolder of in de garage. Vandaar dat de omvormer ook meestal in één van deze ruimtes geplaatst wordt.
Verder is het handig de omvormer niet te ver van de zonnepanelen te monteren. Dat is niet alleen vervelend omdat er dan extra kabels getrokken moeten worden vanaf de zonnepanelen, maar het levert uiteindelijk ook minder stroom op. Gelijkstroom ‘lekt’ namelijk een stuk meer dan wisselstroom wanneer het door een kabel reist. Dat is ook de reden dat wij op het net Tesla’s wisselstroom gebruiken en niet Edison’s gelijkstroom.
Ben je een beetje handig? Dan kun je eventueel wat besparen op de installatiekosten door zelf bijvoorbeeld loze leidingen aan te leggen van de zonnepanelen naar de plek waar de omvormer geplaatst gaat worden, en vanaf deze plek naar de meterkast. Let er op dat het in de meeste gevallen zo is dat er een prijsafspraak is gemaakt voor de zonnepanelen inclusief installatie. Het heeft dat geen zin proberen te besparen door zelf voorbereidingen te treffen.
Nadat de zonnepanelen geplaatst zijn, is het zaak je netbeheerder en energieleverancier zo snel mogelijk te laten weten dat je zonnepanelen hebt en nu zelf stroom opwekt. Dit is voor de energieleverancier belangrijk om rekening te houden met de saldering en/of teruglevering van stroom en het is voor de netbeheerder belangrijk omdat deze hier rekening mee kan gaan houden in de strijd tegen netcongestie.
Je zonnepanelen aanmelden doe je op Energieleveren.nl. Dit hoef je niet altijd zelf te doen. Wanneer je een professional inhuurt voor het plaatsen van de panelen, regelt deze meestal ook de aanmelding bij Energieleveren.nl. Leg je de zonnepanelen zelf of moet je deze toch zelf aanmelden? Dan doe je dat via de website van Energieleveren.nl. De volgende dingen heb je nodig om de zonnepanelen te kunnen aanmelden:
- Handleiding van de zonnepanelen
- Factuur bij de zonnepanelen
Als het goed is, valt alle benodigde informatie voor het aanmelden van de panelen hieruit af te leiden.