Alles wat je moet weten over de thuisbatterij
Met het onvermijdelijk wegvallen van de salderingsregeling binnen enkele jaren, wordt het voor huishoudens steeds interessanter om te kijken naar het plaatsen van een thuisbatterij. Daarnaast is het zo dat met het wegvallen van de salderingsregeling óók de terugleververgoeding waarschijnlijk gewoon in stand gaat blijven. Voor zowel huishoudens met- als zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij daarom interessant zijn.
Er zijn veel vragen en onduidelijkheden omtrent de verschillende typen thuisbatterij, terugverdientijd en de voor- en nadelen van deze batterij. In dit artikel gaan we in op alle informatie die je zou moeten hebben om een weloverwogen keuze te maken.
Een thuisbatterij is, zoals de naam al zegt, een grote batterij die thuis geplaatst kan worden en waarmee (opgewekte) stroom opgeslagen kan worden om op een later moment te verbruiken. De thuisbatterij wordt door een professioneel installateur geplaatst en kan direct gebruikt worden na installatie. De batterij kan opgeladen worden met stroom die gegenereerd wordt door middel van zonnepanelen, of met stroom die op een moment waarop de stroomprijs laag ligt, geleverd wordt.
De meeste huishoudens die nadenken over de aanschaf van een thuisbatterij, zijn huishoudens die ook zonnepanelen hebben. De bedoeling is dan om stroom die teveel wordt opgewekt door de zonnepanelen, (tijdelijk) op te slaan in de thuisbatterij. Vervolgens kan op een later tijdstip, wanneer de zonnepanelen geen stroom opwekken of de stroomprijs hoog ligt, de stroom uit de batterij weer verbruikt worden.
Een thuisbatterij heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele voor- en nadelen.
Voordelen van de thuisbatterij
• Kostenbesparing: de reden voor veel huishoudens om op zoek te gaan naar informatie over de thuisbatterij, is de kostenbesparing die men voor ogen heeft. Goedkope energie kan namelijk opgeslagen worden en vervolgens op een tijdstip wanneer de prijzen hoog liggen, weer teruggeleverd worden aan de woning.
• Goed voor het milieu: normaal gesproken wordt niet alle opgewekte stroom teruggeleverd aan het net, daar is namelijk lang niet altijd ruimte voor. Het is zonde om deze stroom dan maar ‘weg te gooien’. Op een dergelijk moment de opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij is daarvoor een goede oplossing.
• Bestand tegen stroomstoringen: mocht er zich een stroomstoring voordoen, dan heb je daar met een thuisbatterij geen last van. Je kunt dan je apparaten blijven gebruiken met stroom geleverd door de thuisbatterij. Dat kan belangrijk zijn voor cruciale apparatuur (denk bijvoorbeeld aan de zuurstofpomp in een aquarium) of voor bijvoorbeeld werk.
Nadelen van de thuisbatterij
• Hoge aanschafprijs: prijzen voor thuisbatterijen inclusief installatie zijn erg verschillend. In principe kun je er vanuit gaan dat aan een thuisbatterij een prijskaartje hangt van tussen de €4.000 en €8.000. De opslagcapaciteit loopt uiteen van ongeveer 3 kWh tot 10 kWh.
• Weinig opslagcapaciteit: Een veelgehoorde klacht over de thuisbatterij is de beperkte opslagcapaciteit. Hen je bijvoorbeeld een 3 kWh batterij en zet je in de avond de wasmachine en droger aan? Dan is de thuisbatterij, afhankelijk van het verbruik, waarschijnlijk leeg voordat de programma’s zijn afgerond. De 10kWh thuisbatterij doet het hier beter, maar ook met 10 kWh kom je niet heel ver. Volgens het Nibud verbruikt een huishouden gemiddeld ruim 7 kW per dag. Zelfs met de grootste thuisbatterij kun je dus niet veel meer dan een dag vooruit.
• Lange terugverdientijd: Op het moment ligt de geschatte terugverdientijd voor een thuisbatterij tussen de 10 en 14 jaar! Wél is het zo dat deze terugverdientijd een stuk korter wordt indien de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgeschaft. De aanschaf van een thuisbatterij wordt daarmee ook aantrekkelijker.
Een erg belangrijke vraag voor huishoudens die op zoek zijn naar een geschikte thuisbatterij is ‘wat kost een thuisbatterij en wat levert het op?’. Om hier antwoord op te kunnen geven is het nodig te weten welk vermogen de thuisbatterij moet gaan krijgen en bijvoorbeeld hoeveel stroom je zelf opwekt.
Thuisbatterijen zijn er in verschillende maten en in verschillende materialen. Qua vermogen loopt dit van ongeveer 3 kWh tot op het moment 10 kWh. Batterijen met meer vermogen zijn wel in de maak. Qua materiaal zijn er ook verschillen. Het materiaal is van grote invloed op zowel de prijs als het vermogen van de batterij. Op het moment hebben consumenten de keuze uit lithium-ion batterijen, loodzuur batterijen en zoutwater batterijen. Hieronder zie je per materiaal staan wat de invloed is op zowel de prijs als het vermogen.
Lithium-ionbatterij
De meest populaire, maar ook meteen het duurste type thuisbatterij. De lithium-ionbatterij is populair omdat deze een lange levensduur heeft van 15+ jaar, snel kan opladen (goed op piekmomenten) en ontladen wanneer nodig en er niet veel ruimte nodig is voor de installatie.
Loodzuur batterij
Een loodzuur batterij is eigenlijk gewoon een grote accu, vergelijkbaar met de accu in de auto. Dit type thuisbatterij is een stuk goedkoper dan het nieuwere lithium-ion type, maar heeft een levensduur die ongeveer 50% is van die van een lithium-ion variant. De batterij gaat dus rond de 8 jaar mee. Een groot nadeel is dat dit type batterij voor slechts 50% te ontladen is. Dat houdt in dat je maar 50% van het vermogen van de batterij kunt benutten.
Zoutwater batterij
De zoutwater batterij maakt gebruik van relatief nieuwe technologie op het gebied van energieopslag. Dit type batterij wordt daarom nog niet veel aangeboden door installateurs. Een voordeel van deze nieuwe technologie is dat het niet schadelijk is voor milieu. Er wordt alleen gebruik gemaakt van zoet- en zout water in de accu. Een nadeel is dat dit type batterij niet goed kan omgaan met piekbelastingen en de energiedichtheid laag is. Daardoor is het een zware batterij die op piekmomenten niet alle stroom kan laden. De zoutwater batterij heeft daarentegen wel de langst verwachte levensduur, namelijk ongeveer 20 jaar.
Ook zonder zonnepanelen kan het slim zijn een thuisbatterij te plaatsen. Op deze manier kun je namelijk stroom opslaan op momenten waarop de stroomprijs laag (of zelfs 0) is en deze stroom vervolgens weer terugleveren aan het net op een moment waarop de stroomprijzen hoog liggen. Je neemt hiermee in feite de rol aan van een kleine energieleverancier.
Hoeveel je hiermee kunt verdienen is afhankelijk van het vermogen van de thuisbatterij en het prijsverschil tussen de momenten waarop de stroom wordt ‘ingekocht’ en vervolgens weer wordt teruggeleverd aan het net. Daarnaast is het steeds meer van belang of je energieleverancier ook een terugleververgoeding voor stroom hanteert. Bij veruit de meeste aanbieders van een dynamisch energiecontract is dit niet het geval.