Besparen door op 'slimme' momenten te laden
Aan ‘slim laden’ zijn inmiddels een boel betekenissen toegekend. In dit artikel wordt met slim laden bedoelt: het slim opladen van een elektrische auto op momenten waarop de stroomprijs laag ligt. Dit houdt in de praktijk niet meer in dan dat een elektrische auto automatisch begint te laden op het moment dat de stroomprijzen laag liggen. In een optimale situatie is het dan ook nog mogelijk de elektrische auto in te zetten als thuisbatterij en de geladen stroom weer terug te leveren aan de woning op het moment dat de stroomprijzen hoog liggen. Op deze manier bespaar je niet alleen op de laadkosten, maar ook op de stroomkosten die je betaald voor het huishouden. En deze besparingen kunnen aardig oplopen, afhankelijk van hoeveel je laadt op jaarbasis en of je de mogelijkheid hebt de auto in te zetten als thuisbatterij. Een ander voordeel is dat je met slim laden helpt extreme pieken op het stroomnet te voorkomen. Op enkele momenten kan het zo zijn dat je zelfs geld toekrijgt om je elektrische auto op te laden. Dit zijn de momenten waarop de energieprijs negatief is. Dit zijn dan overigens weer de momenten waarop er meer stroom geleverd wordt aan het net dan er verbruikt wordt.
Slim laden kan in principe helemaal automatisch. Om te beginnen met slim laden heb je (naast een elektrische auto) niet veel nodig. Wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met snel laden lees je hieronder.
Om te kunnen beginnen met slim laden heb je allereerst een elektrische auto nodig. Heb je een elektrische auto? Dan is het nog nodig om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld bij Frank. Met een dynamisch energiecontract betaal je de stroomprijs die op een bepaald moment geldt. Omdat met een normaal energiecontact de tarieven voor langere tijd vaststaan, is het niet mogelijk slim te laden met een dergelijk contract. De stroomprijs is dan namelijk altijd hetzelfde.
Nadat je een dynamisch energiecontract hebt afgesloten, is het nodig de benodigde app te downloaden van de energieleverancier waarbij je het contract hebt afgesloten. Bij bovenstaand voorbeeld (Frank) kan dat hier. Ook voor andere energieleveranciers zijn de bijbehorende apps niet moeilijk te vinden.
Na het downloaden van de Frank app zie je onderaan de app het menu staan. Daartussen vind je ook het menu ‘Slim laden’. Klik hierop om het snel laden te activeren. Doorloop de stappen en je bent klaar om te beginnen met slim laden.
Heb je ook nog zonnepanelen op je dak? Dan kan slim laden nóg meer opleveren. Stroom die normaal gesproken teruggeleverd zou worden aan het net kun je nu zelf gebruiken. Nu is het nog zo dat vrijwel alle huishoudens met zonnepanelen alleen salderen en niet terugleveren. Voor de stroom die je teruglevert wordt dan dezelfde prijs berekend als je normaal gesproken zou betalen aan je leverancier. Op die manier bespaar je natuurlijk niet. Maar het is zo dat vanaf 2025 de salderingsregeling wordt afgebouwd en je dus steeds vaker het teruglevertarief zult ontvangen. Vanaf dat moment wordt het erg interessant om gebruik te maken van slim laden, het teruglevertarief is namelijk een stuk lager dan de prijs die je zelf betaald bij een gemiddelde energieleverancier.
Sommige auto’s hebben de mogelijkheid stroom terug te leveren aan het laadstation. Bevindt het laadstation zich in jouw stroomnet, dan is het mogelijk de auto in te zetten als thuisbatterij. Dit houdt in dat je de auto oplaadt op een moment waarop de stroomprijzen laag liggen door middel van slim laden en vervolgens de stroom weer teruglevert aan de woning wanneer de stroomprijzen hoog liggen. Let er wel op dat zowel je auto als laadstation deze optie moet ondersteunen, anders is het niet mogelijk. Let er verder ook op dat je de stroom niet helemaal opgebruikt wanneer je de auto nog nodig hebt.
Het inzetten van een elektrische auto als thuisaccu wordt erg snel populairder. Ook is deze mogelijkheid al verschillende malen geopperd om piekbelasting en tekorten op het net te voorkomen. De verwachting is daarom dat steeds meer elektrische auto’s en laadpalen worden uitgerust met de optie stroom terug te leveren aan de woning.