Vergoeding voor huishoudens met thuisbatterij
De thuisbatterij kan een gedeeltelijke oplossing bieden voor het overvolle stroomnet in Nederland. Deze batterij kan namelijk niet alleen opgewekte stroom opslaan wanneer deze niet verbruikt wordt, maar kan ook stroom opslaan wanneer de tarieven laag liggen. Je thuisbatterij koopt dan als het ware goedkope stroom op wanneer deze beschikbaar is, zodat je deze later kunt gebruiken wanneer de tarieven weer hoger liggen. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je goedkoper uit bent, maar is ook nog eens goed voor het net met betrekking tot het voorkomen van netcongestie. Netbeheerder Liander wil nu huishoudens met een thuisbatterij een vergoeding beiden wanneer zij de thuisbatterij inzetten om de stabiliteit op het net te verbeteren.
Hoe werkt de thuisbatterij?
De thuisbatterij is in principe een grote accu die stroom opslaat wanneer dit wordt opgewekt, maar niet verbruikt. Hierdoor kun je stroom opgewekt met zonnepanelen verbruiken op een later moment. Je hoeft dan geen stroom van het net af te nemen.
Steeds meer thuisbatterijen zijn verbonden aan automatische handelssystemen. Deze systemen kopen stroom op wanneer de tarieven daarvoor laag liggen en leveren deze stroom later weer terug wanneer de tarieven hoger liggen. Huishoudens met een thuisbatterij verdienen hierdoor automatisch geld met de thuisbatterij.
Wat wil de netbeheerder?
Netbeheerder Liander wil controle over de thuisbatterijen in de regio. Zij wil daartoe de mogelijkheid krijgen direct te communiceren met de thuisbatterijen. De netbeheerder heeft in het uiterste geval dan de mogelijkheid de thuisbatterij tijdelijk uit te zetten indien dit nodig is. Hierdoor zou overbelasting op het netwerk meer voorkomen moeten worden.
Zoals gezegd gaat Liander huishoudens met een thuisbatterij die hiermee willen beginnen, een beloning bieden. Hoe deze beloning eruit gaat zien is nog niet duidelijk.
Thuisbatterij verplicht aanmelden
Het is verplicht de thuisbatterij aan te melden, net zoals dat het geval is bij zonnepanelen. De netbeheerder moet namelijk rekening kunnen houden met de inzet van de thuisbatterij. Net zoals bij zonnepanelen, meld je ook de thuisbatterij aan op Energieleveren.nl. Omdat deze meldplicht voor thuisbatterijen nog vrij jong is, worden er een boel thuisbatterijen nog niet aangemeld. Het wordt daardoor voor de netbeheerder moeilijk in te schatten hoeveel huishoudens in de buurt een thuisbatterij hebben.