Oproep aan politiek om zonnepanelen aantrekkelijk te houden
Zonnepanelen worden in Nederland minder populair, en dat baart zes grote organisaties zorgen. In een duidelijke brief aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei vragen Aedes, de Consumentenbond, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond om maatregelen. Ze willen dat zonne-energie ook na 2027 een slimme keuze blijft voor gewone huishoudens. De reden daarvoor is dat de salderingsregeling stopt per 1 januari 2027. Nu kunnen mensen de stroom die ze opwekken nog volledig verrekenen met hun energierekening. Straks niet meer, en dat is een factor die maakt dat zonnepanelen voor velen minder aantrekkelijk worden. De sterk stijgende terugleverkosten die energieleveranciers rekenen helpen overigens ook niet mee.
Neerwaartse trend
De cijfers spreken voor zich: de verkoop van zonnepanelen keldert. Vorig jaar kwam er nog 3.084 megawatt aan nieuwe panelen bij, maar dat is ruim 21% minder dan het jaar ervoor. Vooral particulieren, of ze nu zonnepanelen huren of deze in bezit hebben, haken af. In 2024 halveerde de markt voor zonnepanelen op woningen zelfs. De organisaties wijzen naar de onzekerheid. Zonder saldering duurt het langer om je investering terug te verdienen. Voor veel Nederlanders voelt het daardoor niet meer als een logische stap. En dat zet niet alleen het enthousiasme voor verduurzaming onder druk, maar ook de bredere energietransitie.
De oplossing? De politiek moet aan de bak, vinden de briefschrijvers. Ze stellen voor om met subsidies te komen, bestaande regels aan te passen of zelfverbruik te stimuleren, bijvoorbeeld met (subsidies voor) thuisbatterijen. Voor huishoudens die hun stroom niet zelf kunnen gebruiken, moet het toch rendabel blijven. “Dit is cruciaal voor onze klimaatdoelen,” benadrukken ze. Het is nu aan minister Hermans om met een plan te komen dat zonnepanelen betaalbaar en aantrekkelijk houdt, voor huurders én eigenaren. Want zonder ingrijpen loopt Nederland het risico achterop te raken in de race naar duurzame energie.