Energie vergelijken & Energienieuws

Definitief einde voor de salderingsregeling

Definitief einde voor de salderingsregeling

Definitief einde voor de salderingsregeling

De salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnt definitief. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het afbouwen van de regeling, waardoor deze vanaf 2025 geleidelijk wordt afgebouwd en in 2027 volledig verdwijnt. Voor veel eigenaren van zonnepanelen betekent dit dat zij minder financieel voordeel halen uit de energie die ze terugleveren aan het net.


Wat houdt de salderingsregeling in?

De salderingsregeling stelde huishoudens met zonnepanelen in staat om de stroom die zij terugleveren aan het energienet te verrekenen met hun eigen verbruik. Dit maakte het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen, omdat opgewekte energie die je zelf niet gebruikt, als het ware werd 'weggestreept' tegen de stroom die je later weer afnam. De tarieven voor stroom zijn echter volatiel waardoor de energieleverancier er vaak een bedrag moet bijleggen.


Waarom wordt de regeling afgeschaft?

De regeling, die ooit bedoeld was om zonnepanelen te stimuleren, is volgens de overheid niet langer houdbaar. Het aantal huishoudens met zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en het net raakt overbelast op momenten dat er veel zonne-energie wordt teruggeleverd. Daarnaast kost de regeling de overheid jaarlijks honderden miljoenen euro's.

Door de afbouw wil de overheid een eerlijkere verdeling van kosten en baten tussen huishoudens mét en zonder zonnepanelen. Nu is het zo dat ook huishoudens zonder zonnepanelen meebetalen aan de salderingsregeling. Bovendien wordt verwacht dat de kosten van zonnepanelen in de toekomst verder dalen, waardoor de aanschaf nog steeds rendabel blijft, ook zonder saldering.


Wat betekent dit voor eigenaren van zonnepanelen?

Vanaf 2025 wordt het percentage van teruggeleverde stroom dat je kunt salderen elk jaar verlaagd. In 2027 verdwijnt de regeling volledig, en krijg je alleen nog een lagere vergoeding per kilowattuur voor de stroom die je teruglevert aan het net. Deze vergoeding wordt door energieleveranciers bepaald en ligt doorgaans rond de marktprijs voor elektriciteit.

Huishoudens met zonnepanelen zullen dus minder voordeel behalen uit het terugleveren van energie. Wel blijft het financieel aantrekkelijk om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door overdag grote apparaten zoals wasmachines en vaatwassers aan te zetten of door de installatie van een thuisbatterij. In bezit van een elektrische auto? Dan is slim laden een goede oplossing.


Toekomstige opties voor zonnepaneeleigenaren

De afschaffing van de salderingsregeling benadrukt het belang van slimme oplossingen, zoals slim laden, om optimaal gebruik te blijven maken van de zonnepanelen. Thuisbatterijen kunnen helpen om opgewekte stroom op te slaan en op een later moment te gebruiken. Hoewel deze technologie nu nog relatief duur is, wordt verwacht dat de prijzen in de toekomst zullen dalen.

Met het einde van de salderingsregeling in zicht is het belangrijk dat huishoudens zich goed informeren over hun mogelijkheden. Ondanks de veranderingen blijft het investeren in zonnepanelen op de lange termijn een duurzame en rendabele keuze.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren