Gasprijs bereikt recordniveau maar zakt weer weg
De gasprijs heeft eind december 2024 een recordhoogte bereikt, maar lijkt inmiddels weer aan het dalen. De schommelingen in de energiemarkt werden veroorzaakt door geopolitieke spanningen, weersomstandigheden, en veranderende vraag. Vooral huishoudens met een dynamisch energiecontract merken direct de impact van deze ontwikkelingen omdat voor hen de tarieven elk uur veranderen. Huishoudens met een vast contract zullen van de prijsstijgingen voorlopig niets van merken.
Gasprijs door het dak door kou en geopolitiek
De gasprijs bereikte onlangs het hoogste niveau in een jaar, mede door het wegvallen van Russische gasleveringen. Europa is sinds de afname van Russische gasexporten afhankelijker geworden van vloeibaar aardgas (LNG) uit andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Dit heeft geleid tot hogere prijzen door de toenemende wereldwijde concurrentie om LNG.
Daarnaast droeg de verwachting van koud winterweer bij aan de recente stijgingen. Kou betekent een hogere vraag naar gas voor verwarming, wat de prijzen opdrijft. Deze combinatie van factoren zorgde ervoor dat de gasprijs tijdelijk door het dak ging.
Daling door milder weer en voldoende voorraden
Na deze piek is de gasprijs inmiddels weer aan het zakken, mede dankzij milder weer dan verwacht in grote delen van Europa. Ook zijn de Europese gasvoorraden, hoewel leger dan afgelopen jaar, nog steeds goed gevuld dankzij eerdere inspanningen om extra LNG aan te voeren en een relatief warme herfst.
De gasprijs zakt daardoor vandaag onder de grens van 50 euro per megawattuur, een belangrijke psychologische drempel. Hoewel dit goed nieuws is, blijven de prijzen historisch gezien hoog.
Wie heeft er last van?
Vooral huishoudens met een dynamisch energiecontract voelen direct de impact van deze prijsstijgingen. Bij een dynamisch contract worden de tarieven voor stroom elk uur en gasprijzen iedere dag aangepast aan de marktprijzen. Dit betekent dat de stijgingen van afgelopen weken direct te zien waren op de energierekening van deze huishoudens. De recente daling kan ook verlichting bieden, maar de onzekerheid voor huishoudens met een dynamisch contract blijft.
Huishoudens met een vast energiecontract zijn voorlopig beschermd tegen deze prijsschommelingen. Zij betalen een vast tarief dat is afgesproken bij het afsluiten van hun contract, ongeacht hoe de marktprijzen zich ontwikkelen. Dit biedt stabiliteit, maar zodra het contract afloopt, kan een nieuw vast contract duurder uitvallen als de markttarieven hoog blijven.