Energie vergelijken & Energienieuws

Zijn de huidige terugleverkosten te hoog?

Zijn de huidige terugleverkosten te hoog?

Zijn de huidige terugleverkosten te hoog?

Sinds begin 2024 rekenen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen, die stroom terugleveren aan het net. De ACM heeft hier in eerste instantie onderzoek gedaan naar de grootste 4 energieleveranciers en heeft toen geconcludeerd dat de teruglevertarieven die gehanteerd werden niet onredelijk waren. Nu gaat de ACM de teruglevertarieven van alle energieleveranciers onder de loep nemen, omdat het erop lijkt dat deze tarieven snel zijn gestegen in de afgelopen maanden. Nu is het zo dat een energieleverancier de eigen teruglevertarieven mag bepalen, maar het is ook zo dat niet ‘onredelijk’ mogen zijn. Nu het steeds vaker voorkomt dat huishoudens op bepaalde momenten betalen voor het terugleveren van stroom (de terugleververgoeding is op die momenten hoger dan de stroomprijs die vergoed wordt) gaat de ACM hier weer naar kijken.


Steeds meer energieleveranciers hanteren terugleverkosten

Het was in 2023 energieleverancier Vandebron die als eerste bekend maakte dat zij terugleverkosten ging berekenen voor huishoudens met zonnepanelen. De beredenering daarachter was dat door overbelasting van het net, het voor de leverancier steeds duurder werd opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Daardoor ging de energierekening van alle klanten omhoog, ook die van huishoudens zonder zonnepanelen. Vandebron koos er daarom voor deze kosten neer te leggen bij de huishoudens met zonnepanelen, in de vorm van terugleverkosten.

Het is daarna echter hard gegaan. Ondertussen berekenen bijna alle energieleveranciers terugleverkosten. Energieleveranciers met een dynamisch energiecontract zijn hierop de uitzondering. Onder een dynamisch energiecontract krijgen huishoudens altijd de tarieven vergoedt die op dat moment gelden. Er worden daarover geen extra heffingen berekend.


Terugleverkosten na afschaffing van de salderingsregeling

Het is de bedoeling dat de terugleverkosten volledig verdwijnen nadat de salderingsregeling is afgelopen. De Tweede Kamer heeft aangegeven dat het niet wenselijk is wanneer de salderingsregeling afloopt, er óók terugleverkosten berekend worden. Of energieleveranciers na de afschaffing van de salderingsregeling de terugleverkosten daadwerkelijk gaan laten varen, zal nog moeten blijken. Vooralsnog is het niet duidelijk wanneer de salderingsregeling afgeschaft gaat worden. Eerst was het zo dat dit stapsgewijs zou gaan gebeuren tussen 2025 en 2031. Echter is het wetsvoorstel hiertoe onlangs verworpen door de Eerste Kamer. Het kabinet Schoof heeft al wel aangegeven ook de salderingsregeling te gaan willen afschaffen.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren