Nederland erg slecht met duurzame energie
Nederland loopt het meest achter om de doelstellingen te halen die zijn afgesproken in het akkoord van Parijs. Dat meldt het CBS na het afronden van een vergelijkend onderzoek. Toch is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland licht gedaald. Op het moment is Zweden koploper duurzame energie in Europa.
14% duurzaam in 2020
Nederland heeft zichzelf verplicht om in 2020 14% van de benodigde energie op te wekken op een duurzame manier. In 2017 was nog maar 6,6% van de energie duurzaam. En wanneer dan duidelijk wordt dat meer dan de helft van deze energie afkomstig is uit biomassa, dan snap je hoe slecht Nederland ervoor staat. Andere landen doen het in werkelijkheid echter nauwelijks beter. Het mag dan op papier aardig wat lijken, in werkelijkheid is het erg droevig gesteld met het aandeel écht duurzame energie.
Wat kan ik zelf doen?
Het makkelijkste dat je kunt doen, indien je dat nog niet gedaan hebt, is overstappen naar een duurzame energieleverancier. Dat valt echter nog tegen. Er zijn namelijk nog steeds energieleveranciers die energie ten onrecht als 'groen' verkopen. Gelukkig is er een simpel trucje om te voorkomen dat je extra betaald voor zogenaamde sjoemelstroom. Sluit geen energiecontract af waarbij stroom wordt opgewekt middels waterkracht! Op deze manier wordt in Nederland namelijk nauwelijks groene stroom opgewekt. Nederlandse energieleveranciers kopen groene certificaten op van opwekkers in vooral Noorwegen, en koppelen deze aan hun eigen stroom, welke vaak gewoon wordt opgewekt in een kolencentrale. De consument heeft zo ten onrechte het idee duurzame stroom geleverd te krijgen.
Om te voorkomen dat je onnodig extra betaald voor sjoemelstroom, raden wij je aan alleen energiepakketten te vergelijken waarbij de stroom is opgewekt op Nederlandse bodem. En dan het liefst afkomstig van windmolens of zonnepanelen. Ook in het geval van biomassa is de stroom die je geleverd krijgt alles behalve duurzaam. Biomassa wordt gerekend tot duurzame energiebron, maar is dat niet. Helaas is deze vorm van vergroenen van vieze energie nog steeds toegelaten, net als dat het geval is bij het opkopen van groenheidcertificaten uit het buitenland en het leveren en verkopen van sjoemelstroom. Aangezien er sterke financiële belangen op het spel staan hier, is de verwachting dat dit ook in de nabije toekomst gewoon toegelaten zal worden. De enige oplossing is het informeren van de consument zodat deze energiepakketten met sjoemelstroom en biomassa links laat liggen.