Energie vergelijken & Energienieuws

Hoe werkt het prijsplafond?

Hoe werkt het prijsplafond?

Hoe werkt het prijsplafond?

Over de hoogte van het prijsplafond is inmiddels wel alles duidelijk. Over de werking van het prijsplafond zijn echter nog een boel onduidelijkheden. Zo werd er de afgelopen week onder andere ten onrechte vermeld dat een lager verbruik in één periode niet inwisselbaar zou zijn in een volgende periode. In dit artikel zullen we proberen duidelijkheid te scheppen. Mocht je er na het lezen van dit artikel nog steeds niet uitkomen? Neem dan contact met ons op.


Uiteindelijke kosten pas duidelijk bij eindafrekening

Wat je uiteindelijke energiekosten worden, is pas duidelijk na het opmaken van de eindafrekening. Omdat deze voor iedereen op een ander moment komt, is het moment waarop de daadwerkelijke kosten bekend worden, voor iedereen verschillend.

Voor het berekenen van de uiteindelijke kosten op de eindafrekening maken energieleveranciers gebruik van een verbruikstabel waarin duidelijk wordt wat een klant maximaal gebruikt zou mogen hebben tot op de dag van de eindafrekening. Gaat je verbruik over de vastgestelde drempel? Dan betaal je voor de extra verbruikte energie de prijs die op dat moment geldt bij je energieleverancier. Omdat de energieprijzen erg hoog liggen, is er bij een te hoog verbruik een grote kans op een pittige eindafrekening. Het maximale verbruik wordt door de overheid per kalenderdag vastgesteld.


Vaststelling verbruik per kalenderdag

Per kalenderdag wordt er door de overheid een maximaal verbruik vastgesteld. Verbruik je op een dag meer dan de maximale vaststelling? Dan betaal je over deze extra verbruikte energie de prijs die op dat moment geldt. Het is daarom nog steeds belangrijk aangesloten te zijn bij een goedkope energieleverancier. Het is ook een idee om na te denken over het afsluiten van een dynamisch energiecontract waarmee je op elk moment de huidige inkoopprijs voor energie betaald die door de leverancier zelf wordt betaald. Je geniet dan meteen van eventuele prijsdalingen, maar de prijs kan ook hard omhoog gaan bij een prijsstijging.


Verbruik wél inwisselbaar in nieuwe periode

Stel dat je in april een eindafrekening ontvangt waarbij je netjes onder het maximale verbruik bent gebleven en dus niet meer betaald dan het afgesproken prijsplafond. Nu is het zo dat je het verbruiksgedeelte dat je onder het plafond bent gebleven, gewoon kunt meenemen naar het tweede deel van het jaar. Gebruik je in het tweede gedeelte van 2023 dan iets meer dan het plafond? Dan kan dat gewoon verrekend worden. Hierover was eerder onduidelijk en verschillende media hebben ten onrechte vermeld dat verrekenen niet mogelijk zou zijn. Dat is dus gelukkig wel het geval.


Welk termijnbedrag ga ik betalen?

Je maandelijks termijnbedrag wordt nog steeds geschat op basis van je historisch verbruik. De bijbehorende kosten worden wel aangepast aan het prijsplafond. Energieleveranciers hebben tot uiterlijk februari 2023 de tijd om klanten te voorzien van een nieuw termijnbedrag.

Het maakt bij het prijsplafond niet meer uit of je een enkele of dubbele meter gebruikt, alle huishoudens gaan hetzelfde betalen voor energie, behalve wanneer je op het moment nog een prijs betaald die lager ligt dan het vastgestelde prijsplafond. Dat kan bijvoorbeeld wanneer een huishouden een vast contract heeft afgesloten voor meerdere jaren.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren