ACM: Energierekening stijgt, huishoudens kunnen besparen met beter contract
De energierekening voor huishoudens zal de komende jaren waarschijnlijk verder stijgen. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een notitie over de betaalbaarheid van de energierekening voor huishoudens. De stijging komt door de grote stijging van de transportkosten, de verwachte bijmengverplichting voor groen gas en de introductie van het Europese emissiehandelssysteem ETS2. Huishoudens hebben zelf ook invloed op de hoogte van hun energierekening. Overstappen naar een beter contract kan lonen, met verschillen tot wel ca. € 900 per jaar tussen het goedkoopste en duurste contract. De ACM publiceert de tarieven van alle aangeboden contracten voor elektriciteit en gas iedere maand in de Monitor Consumentenmarkt Energie. Vanaf deze maand publiceert de ACM daarbij ook een overzicht van contracten met beduidend hogere tarieven.
Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: “Hoewel de energiekosten de komende jaren waarschijnlijk zullen stijgen, kunnen consumenten besparen door kritisch te kijken naar hun energiecontract. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract kan oplopen tot ca. €900 per jaar. De ACM houdt de tarieven van leveranciers in de gaten en publiceert vanaf nu maandelijks een overzicht van contracten met beduidend hogere tarieven. Dit helpt consumenten goed geïnformeerd een keuze te maken."
Beduidend hogere tarieven
De ACM is toezichthouder op de energiemarkt. De ACM stelt de tarieven voor netbeheerders vast en houdt toezicht op transparante en eerlijke handel op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas. Daarnaast houdt de ACM toezicht op de redelijkheid van tarieven voor elektriciteit en gas voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Energieleveranciers mogen alle kosten die zij maken doorberekenen aan hun klanten en mogen daarnaast nog iets extra’s overhouden. De ACM ziet er op toe dat dit extra’s niet teveel is. Bij het toezicht op de tarieven van leveranciers kijkt de ACM onder andere naar prijsverschillen tussen leveranciers en de redenen voor het prijsverschil. Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM blijkt dat tarieven van onderstaande contracten voor huishoudens deze maand beduidend hoger zijn dan vergelijkbare contracten van andere leveranciers.
Bron & meer informatie