Energieprijzen in de lift
De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Zowel stroom als gas zijn duurder geworden, wat bij veel huishoudens zorgen oproept. De oorzaak van deze stijgingen heeft te maken met het weer: een gebrek aan zon en wind drijft de elektriciteitsprijzen op, terwijl de gasprijzen stijgen vanwege de naderende kou.
Gebrek aan zon en wind zorgt voor duurdere stroom
Momenteel bevinden we ons in een zogenaamde "duisterluwte," ook wel bekend als "dunkelflaute." Dit is een periode waarin er weinig tot geen zon en wind is, waardoor duurzame energieopwekking flink terugloopt. Zon en wind zijn belangrijke energiebronnen voor Nederland en als deze bronnen wegvallen, moeten we meer gebruik maken van fossiele energiebronnen of duurdere import. Dit leidt tot hogere stroomprijzen.
Kou jaagt de gasprijs omhoog
Naast de stijgende stroomprijzen is ook de gasprijs in opmars. Dit komt voornamelijk doordat de koude wintermaanden voor de deur staan. Naarmate de temperaturen dalen, neemt de vraag naar gas toe, omdat meer mensen hun verwarming willen aanzetten. Deze toegenomen vraag zorgt voor een hogere gasprijs op de markt.
Directe impact voor huishoudens met dynamische contracten
Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract zijn deze stijgende prijzen meteen voelbaar. Bij een dynamisch contract verandert de prijs dagelijks, afhankelijk van de marktprijzen voor stroom en gas. Dit betekent dat wanneer de kosten stijgen, zoals nu het geval is, de rekening van huishoudens met een dynamisch contract onmiddellijk mee omhoog gaat.
Huishoudens met een vast energiecontract merken de prijsstijgingen nu nog niet. Omdat zij hun tarief hebben vastgezet, betalen ze voorlopig hetzelfde tarief. Pas als hun contract afloopt en ze een nieuw contract moeten afsluiten, kan de hogere marktprijs zichtbaar worden in hun maandelijkse energiekosten.